FAQs

Γιατί είναι σημαντική η χρήση του καφέ κάδου;

Μέχρι τώρα τα υπολείμματα τροφών μαζί με τα άλλα σκουπίδια οδηγούνται στο ΧΥΤΑ της Φυλής καταβάλλοντας ο Δήμος μας το ανάλογο κόστος στη χωματερή, το οποίο αποτυπώνεται στην χρέωση των δημοτικών τελών. Η επέκταση της ανακύκλωσης με τα οργανικά υλικά, άρα και η μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν για ταφή, σημαίνει μείωση δαπανών για το δημοτικό ταμείο.

Διαχωρισμός στη πηγή / Γιατί να ξεχωρίσω τα βιοαπόβλητα;

Σύμφωνα με υπολογισμούς μια τετραμελής οικογένεια παράγει ετησίως 450-650 κιλά οργανικά απορρίμματα! Διαχωρίζοντας καθημερινά τα οργανικά μας υλικά από τα υπόλοιπα απορρίμματα και τοποθετώντας τα σε χάρτινες σακούλες μαναβικής ή σε βιοαποδομήσιμες-βιοδιασπώμενες σακούλες με το σήμα ΟΚ compost (με τρία βέλη από πάνω και συνήθως με το στρογγυλό σήμα ΒΙΟ 100%), καθώς αυτές-κατασκευάζονται από άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας. Κατόπιν ρίχνουμε τις σακούλες στον καφέ κάδο. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η χρήση χάρτινης ή βιοαποδομήσιμης σακούλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλαστική σακούλα αλλά την πετάμε άδετη/ανοικτή.

Που τοποθετούνται οι καφέ κάδοι;

Για τη χωροθέτηση των κάδων λαμβάνεται υπόψη το υφιστάμενο δίκτυο κάδων για τα σύμμεικτα απόβλητα καθώς και το υφιστάμενο σύστημα διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών.

Οι νέοι κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων χρώματος καφέ θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία και θα υποδέχονται βιοαπόβλητα, τα οποία εν συνεχεία θα συλλέγονται από ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου. Τα σημεία τοποθέτησης θα είναι τα κεντρικά σημεία, δηλαδή όπου υπάρχουν καταστήματα μαζικής εστίασης, στα supermarkets, κυλικεία, στις λαϊκές αγορές και σε άλλα σημεία στον ιστό της πόλης.

Τι κάνει ο Δήμος;
Ο Δήμος Πετρούπολης συλλέγει ήδη διακριτά τα απόβλητα του κήπου και των χώρων πρασίνου και τα οδηγεί σε κομποστοποίηση. Για τα μεγάλου όγκου κλαδέματα επικοινωνείτε με την Υπηρεσία Καθαριότητας 210-5021300 για να κανονίσουν την αποκομιδή τους. Σε καμία περίπτωση δεν τα βγάζετε από το σπίτι ή την επιχείρηση εάν δεν σας έχει ενημερώσει η Υπηρεσία Καθαριότητας για την ώρα και την ημέρα που θα γίνει η αποκομιδή.
 
Την επόμενη περίοδο, ο Δήμος σχεδιάζει την χωριστή συλλογή όλων των βιοαποβλήτων σε ειδικούς κάδους χρώματος καφέ.
 
Τι πρέπει να ρίχνουμε στους καφέ κάδους;
  1. Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών όπως κρεατικά, πουλερικά, ψαρικά, λαχανικά, όσπρια, κ.λ.π. (κατά προτίμηση αποστραγγισμένα από λίπη και λάδια, χωρίς κόκκαλα)
  2. Λαχανικά, φρούτα (ωμά ή βρασμένα), φλούδες, κοτσάνια, υπολείμματα σαλάτας
  3. Ψωμιά, γλυκά, ζυμαρικά, αλεύρια
  4. Γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι, κρέμες)
  5. Δημητριακά, ρύζι, όσπρια
  6. Αυγά και τσόφλια αυγών, κουκούτσια ελιάς
  7. Υπολείμματα καφέδων, φίλτρα και φακελάκια τσαγιών
  8. Ξηροί καρποί και τα περιβλήματά τους
  9. Χόρτα, γκαζόν
  10. Στάχτη τζακιών
  11. Πριονίδι, ροκανίδι
  12. Χαρτιά κουζίνας, έγχρωμες χαρτοπετσέτες,  χαρτοσακούλες μαναβικής,  εφημερίδες

Τι ΔΕΝ πρέπει να ρίχνουμε στους καφέ κάδους

  1. Κόκκαλα από κρέας και ψάρι
  2. Γάλα, χυμοί, ποτά
  3. Τηγανόλαδα, μαργαρίνες, βούτυρα, λίπη
  4. Κάψουλες του καφέ
  5. Χρωματιστά, γυαλιστερά χαρτιά (π.χ περιοδικά)
  6. Άρρωστα φυτά
  7. Υφάσματα, δέρματα
  8. Ξύλινα αντικείμενα
  9. Οικοδομικά υλικά
  10. Συσκευασίες ή αντικείμενα από πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο (ρίχνονται στο μπλε κάδο)
  11. Λαμπτήρες, μπαταρίες
  12. Πάνες μωρού ή ακράτειας
  13. Περιττώματα κατοικίδιων
  14. Χρησιμοποιημένα χαρτιά υγείας
  15. Αποτσίγαρα

Τα επόμενο στάδια της απόρριψης των οργανικών υλικών στον καφέ κάδο

Απορριμματοφόρο ειδικής κατασκευής του Δήμου συλλέγει τα οργανικά υλικά που έχουν απορριφθεί στους καφέ κάδους.
Τα βιοαπόβλητα οδηγούνται στη Μονάδα Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) με σκοπό να γίνει εδαφοβελτιωτικό-κομπόστ υψηλής ποιότητας. Η κομποστοποίηση αποτελεί μία φυσική διαδικασία η  οποία μετατρέπει τα βιοαπόβλητα σε ένα πλούσιο σκούρο υλικό. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.  Το δημιουργημένο κομπόστ θα πιστοποιηθεί και θα χρησιμοποιηθεί στα δένδρα πόλης, έτσι ώστε να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους και να μειωθούν ρίψεις από τον Δήμο των χημικών εδαφοβελτιωτικών.

 

Τα οφέλη της κομποστοποίησης

Η κομποστοποίηση από τη φύση της σαν μέθοδος έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με όλες τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες, γεγονός που την καθιστά αναντικατάστατη επιλογή στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων ή αποβλήτων. Τα οφέλη είναι :

  1. Προστασία του περιβάλλοντος λόγω μείωσης των αστικών αποβλήτων μας, δηλαδή περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, του υδροφόρου ορίζοντα. Επιπρόσθετα, προστασία της ατμόσφαιρας, από το φαινόμενο του θερμοκηπίου λόγω περιορισμού επικίνδυνων εκπομπών μεθανίου και μονοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από την ταφή των οργανικών αποβλήτων.
  2. Παραγωγή εδαφοβελτιωτικού προϊόντος-κομπόστ, που είναι το καλύτερο λίπασμα. Με τη χρήση του το έδαφος αναζωογονείται, συγκρατεί τα νερά και αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά.
  3. Εξοικονόμηση πόρων του Δήμου λόγω μη χρέωσής του από το Χ.Υ.Τ.Α για την εναπόθεσή τους
  4. Είναι η πιο οικονομική μέθοδος τελικής διαχείρισης οργανικών αποβλήτων
  5. Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης όλων των πολιτών
  6. Έμπρακτη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση όλων, στην προστασία του περιβάλλοντος
  7. Δυνατότητα παραγωγής ανανεώσιμης πηγή ενέργειας (βιοαέριο)